Zorgeloos de weg op met eender welk vervoersmiddel.

Auto

In 2020 waren er bijna 3,6 miljoen personenwagens ingeschreven in het Vlaamse Gewest. Dat aantal neemt jaarlijks nog toe. Door het veelvuldig gebruik van de wagen, stijgt ook de kans op ongevallen. Een volledige dekking van jouw voertuig is dus geen luxe, maar een noodzaak.

Burgerlijke aansprakelijkheid
Waarom een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluiten?

In België is de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) verplicht voor iedereen die zich op de openbare weg begeeft met een gemotoriseerd voertuig (auto, moto, mobilhome, gemotoriseerde rolstoel,…) en met bepaalde aanhangwagens. De BA dekt alle schade aan de passagier(s) en aan derden bij een ongeval waarvoor jij aansprakelijk bent.
Opgelet: de BA-verzekering vergoedt jouw verwondingen als bestuurder niet en ook niet de schade aan je eigen voertuig.

Wat is gedekt in de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid?

Het principe van de verzekering BA auto is hetzelfde voor alle verzekeringsmaatschappijen, maar de dekkingen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Een extra premie leidt tot bepaalde uitbreidingen die jou als verzekerde extra gemoedsrust bieden. Daarom adviseren wij om het aanbod van elke verzekeraar grondig te bekijken voor je een keuze maakt.

Het kan gaan om deze uitbreidingen: 

  • bijstand bij een ongeval (alleen in België of ook in het buitenland);
  • terbeschikkingstelling van een vervangvoertuig;
  • bestuurdersverzekering.

Motor

In België rijden ongeveer 500.000 gemotoriseerde tweewielers en dat aantal blijft toenemen. Motorrijders staan elke dag bloot aan heel wat gevaren op een verzadigd en vaak verouderd wegennet. Een volledige bescherming is daarom een echte noodzaak, en een motor verzekeren betekent meer dan een dekking Burgerlijke Aansprakelijkheid. Hieronder kom je er alles over te weten.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Waarom een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluiten?
In België is de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) verplicht als je met de motor op de openbare weg rijdt. Die verzekering vergoedt de verwondingen van je passagier en de schade aan andere weggebruikers bij een ongeval waarvoor jij aansprakelijk bent. Let op: de verzekering BA Motor dekt niet de letsels van de bestuurder, noch de schade aan je eigen motorfiets.

Wat is gedekt in de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid?
De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid voor motorrijtuigen is wettelijk verplicht voor elk voertuig dat op de openbare weg rijdt of geparkeerd staat. Het basisprincipe is dus hetzelfde bij alle verzekeraars: je aansprakelijkheid is gedekt in geval van schade aan een derde partij.

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden – gratis of tegen betaling van een extra premie – ook:

  • 24/7 bijstandsservice;
  • vervangvoertuig gedurende 24 uur of langer als het ongeval zich in het weekend voordoet;
  • premiekorting als je een autoverzekering hebt bij dezelfde verzekeringsmaatschappij.

Fiets

De laatste jaren heeft de zachte mobiliteit zich heruitgevonden: elektrische fietsen, koersfietsen, mountainbikes, volledig uitgeruste bakfietsen en andere voortbewegingstoestellen. Ze zijn allemaal terug te vinden op onze wegen, fietspaden en toeristische ontdekkingscircuits. Daarnaast gaan ook heel wat mensen voor de combinatie trein-fiets. Of je de fiets nu neemt om naar het werk te gaan, voor een uitstap met je gezin of voor lange ritten met vrienden: een uitgebreide bescherming kan heel nuttig zijn.

Mijn aansprakelijkheid verzekeren

Veroorzaakt je zoon of dochter een verkeersongeval met de fiets en is hij of zij in fout? Je wandelt met jouw hond aan de leiband, maar toch brengt je viervoeter een fietser ten val? Dan komt jouw familiale verzekering, ook 'BA Privéleven' genoemd, tussen. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel heel nuttig. Want een ongeluk is snel gebeurd en de financiële gevolgen kunnen zwaar zijn.

Wat dekt de familiale verzekering?
De familiale verzekering dekt jouw burgerlijke aansprakelijkheid voor lichamelijke en materiële schade veroorzaakt aan derden. De meeste verzekeraars dekken onder meer feiten veroorzaakt door:

  • gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen ;
  • huisdieren

Als je een elektrische fiets hebt die 25 km/u kan halen zonder te trappen (op basis van mechanische kracht), dan wordt die beschouwd als een bromfiets en heb je dus een verplichte verzekering BA Auto nodig.

Motorhome

Op vakantie gaan met de motorhome is hip. Het staat synoniem voor vrijheid en eenheid met de natuur. Rijden met zo'n voertuig is echter niet vanzelfsprekend. Het vereist niet alleen een goede voorbereiding, maar ook een aangepaste bescherming. Er bestaan heel wat verschillende verzekeringen specifiek voor motorhomes.

Burgerlijke aansprakelijkheid
Waarom een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluiten?
In België is de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) verplicht voor iedereen die zich op de openbare weg begeeft met een gemotoriseerd voertuig en met bepaalde aanhangwagens. De BA dekt alle schade veroorzaakt aan je passagiers en aan derden bij een ongeval waarvoor jij aansprakelijk bent.

Opgelet: je BA-verzekering biedt geen vergoeding voor jouw verwondingen als bestuurder en ook niet voor de schade aan je eigen voertuig.

Wat is gedekt in de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid?
Het basisprincipe is hetzelfde bij alle verzekeraars: jouw aansprakelijkheid is gedekt in geval van schade aan een derde partij.

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden, gratis of voor een voordelige prijs, uitbreidingen van de dekking aan:

  • bijstand en een vervangvoertuig gedurende 24 uur bij een ongeval;
  • dekking van de medische kosten inclusief protheses, esthetische chirurgie, repatriëringskosten, ...;
  • vergoeding bij blijvende invaliditeit;
  • tot 25.000 euro vergoeding in geval van overlijden;
  • ….

Benieuwd naar je premie?

In deze digitale wereld kan jij in enkele muisklikken je verzekering zelf berekenen. Op onderstaande pagina vind je verschillende tools die wij via ons kantoor aanbieden.

Op zoek naar persoonlijk advies of meer informatie?

Wij helpen je graag verder!

Links

Als particulier

Als ondernemer

Site